Centre d´Estudis Locals de Bétera
Centre d´Estudis Locals de Bétera

FRANCISCO FUSTER SERRA

 

Francesc Fuster Serra nàix a Bétera l’any 1945. Estudia Batxillerat a l’Institut Lluis Vives de València. Tot seguit, en l’aleshores anomenada Escola de Pèrits Industrials (avuí recovertida en Institut), obté el títol de Pèrit Químic en 1966 i s’ocupa profesionalment en una important empresa d’àmbit estatatal, en la que treballa en diversos departaments tècnics a Barcelona, Madrid i València.                                                      

En els anys 1976-82 cursa estudis a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat Literaria de València, on obté la llicenciatura, en la especialitat de Història de l’Art, amb un treball de investigació sobre el monestir valencià de la Cartoixa de Portaceli, fundat l’any 1272 al peu de la Serra Calderona, avuí pertanyent al municipi de Serra, del cual fa algunes aportacions en congresos i revistes especialitzades. Sobre la base de la seua tesi de llicenciatura, l’Ajuntament de València publica en 1994 el llibre que porta el títol “Cartuja de Portaceli: Historia, Vida, Arquitectura y Arte”, el cual serà reeditat l’any 2003 pel mateix Ajuntament de València, amb algunes aportacions noves. Aquest mateix any col.labora en el Congrés Internacional sobre les Cartoixes Valencianes, celebrat a El Puig, amb una aportació a la “Guia” que es va publicar per a l’ocasió.

La seua passió per l’art el porta a la pràctica de la pintura a l’oli, paral.lelament als estudis teòrics. Així, les seues pintures han sigut exposades en galeries d’art i cases de cultura municipals a partir de l’any 1990, com ara a Bétera, Alberic, Nàquera, Serra, Gandia, Llíria, L’Eliana, Torrent, València.., i selec.cionades en els certamens de Xàtiva, Sueca, Massamagrell, Sogorb i Sant Joan d’Alacant. La temàtica versa sobre els pobles, les terres i el mar valencians, encara que també ha dibuixat i pintat retrats, figures, nus i objetes quotidians.

Ja prejubilat, i després d’un llarg parèntesi en la tasca investigadora, mampren la recerca i estudi de totes les obres artístiques de la cartoixa del Camp de Túria que havien sigut sostraides a partir de 1835 a causa de la desamortització de Mendizábal. Alguns anys colabora en les Jornades d’Art que cada mes d’agost es celebren a Xàtiva i que Ulleye publica puntualment. També participa en els actes del 2003 al voltant del “750 Aniversari de la Carta de Poblament de la ciutat de Llíria”, amb una aportació en el llibre commemoratiu, i en la magna exposició del 2010 al Museu de Belles Arts de València i el seu catàleg: “Memòria i Art de l’Esperit Cartoixà: les Cartoixes Valèncianas”. Intervé en les series documentals “Les Cartoixes Valencianes” i “L’Herència Monàstica”, realitzades per Emeeme i emitides per l’extinta RTVV. El resultat final dels seus estudis sobre les obres “exclaustrades” de Portaceli es el llibre “Legado artístico de la cartuja de Portaceli. Obras, iconografía, benefactores y artífices en su contexto histórico”, publicat en castellà en 2012 per l’INSTITUT FÜR ANGLISTIK UND AMERIKANISTIK UNIVERSTÄT SALZBURG, formant part de la seua col.lecció bibliogràfica ANALECTA CARTUSIANA, de renom internacional. Amb aquesta monografia i l’anteriorment publicada per l’Ajuntament de València, la Cartoixa de Portaceli  està dignament representada en la bibliografia dels monestirs mitgevals, des de’l seu origen fins als nostres dies –novament habitada per monxos cartoixos-, amb una àmplia aportació gràfica, documental i bibliogràfica.

COMPTADOR DE VISITES

​S´HA INC​ORPORAT:

HISTORIA: LA GUERRA CIVIL I LA POSGUERRA:

*Primer edifici de "La Penya" (CNT)

FESTES:

*Gegant de Foc: La Cordá

PATRIMONI ARTÍSTIC-CULTURAL: LA TORRE BUFILLA

* Ponencia de Fernando Vega y Camilla Mileto. Video

HISTORIA: DEMOGRAFIA.

*Poblaciío zones urbanitzades del municipi de Bétera (2000-2019)

DIVERSOS:

*Psiquiatría y cambio social. Apuntes poara una historia reciente.

PATRIMONI ARTISTÍC-CULTURAL: EL TOS PELAT.

* Modelización 3D del yacimiento arqueológico del Tos Pelat. 

HISTORIA: PERSONATGES DE BETERA:

* Antonio Campos Ramos. "La Margot"

Jorge A. Alonso en les xarxes socials