Centre d´Estudis Locals de Bétera
Centre d´Estudis Locals de Bétera

             SALA DE COL-LECCIÓ D´OBJECTS HISTÒRICS

ALFABEGUER

L´Albabeguer trobat en el poblat de Bufilla i que ha pogut ser  reconstruït a la perfecció. Posseeix un receptacle per a dipositar aigua i una canalització interna que recorre el diàmetre de la boca per on passava el líquid que eixia gota a gota dins el cossiol a través d’uns pocs forats. També disposa de quatre incrustants on anaven les canyes que mantenien alçada la planta.

Excavacions fetes per Pedro López Elum

TITULO: CAMPANA CAPILLA COLEGIO NTRA. SRA. DEL CARMEN.

DESCRIPCIÓN: Campana colocada en una espadaña, construida encima de la torre izquierda de la puerta, con la finalidad de perpetuar la inauguración de la Escuela y Asilo de párvulos de Ntra. Sra. del Carmen (16/07/1888).

A la campana se le escribió la siguiente inscripción: CARMEN LUIS (hijos del vizconde de Bétera que actuaban como padrinos) CURA D. JOAQUIN BLASCO; ALCALDE D. LUIS YNGLES; PRESIDENTE (de la Junta de Montes de Montes) D. JOSE FUSTER; (sigue la marca del fundidor) MANUEL QUILES (el fundidor); AÑO 1888. También se colocó una placa de mármol erigida por la Junta de Montes en el vestíbulo del edificio que haría recordar este trascendental hecho, en el que podía leerse: HIJAS DE LA CARIDAD DE SAN VICENTE DE PAÚL. DON VICENTE DASI LLUESMA VI MARQUES DE DOS AGUAS Y LA JUNTA DE MONTES Y SEÑORIO TERRITORIAL DE BETERA.

UBICACIÓN: Actualmente se encuentra en una espadaña del Colegio Ntra. Sra. del Carmen.

FUENTE DE INFORMACIÓN: Libro “Asilo Colegio Nuestra Señora del Carmen 1888 -2011.

 

UNA ESPASA DE BRONZE

 

Es tracta de la primera existència d’una espasa de bronze de tipologia “Terní”, amb la possibilitat d’una segona fragmentada, troballa que ha sigut datada pels investigadors cap el segle VIII aC i està dipositada al Museu Arqueològic de Madrid. 

L'única bibliografia concreta sobre el tema és un article aparegut a la revista "Ampurias" l'any 1948, article escrit per Octavi Gil Farrés.

Una rèplica de l´espasa es troba a  l´Ajuntament de Bétera.

MIL.LIARI

 

   A l’antiga civilització romana, la distancia que hi havia entre diverses poblacions en un mateix camí (“via veïnal”), o en una cruïlla, es feia indicar mitjançant unes fites anomenades mil·liaris.

    Consisteix en una pedra cilíndrica de gres, d’una alçada visible de 188’5 cm i d’un  diàmetre  de  61’5  cm.

   La peça en qüestió es trobava fins fa pocs anys a la plaça del Mercat formant  part d’una xicoteta font, i ara per ara es guarda depositada als magatzems de l’Ajuntament.

 

COMPTADOR DE VISITES

​S´HA INC​ORPORAT:

HISTÓRIA: TEXTOS DESCRIPTIUS DEL MUNICIPI:

*Capítol 32: Port de Castelló, Torre de les Maçanes, Bétera i Benifairó de la Valldigna

MEMÒRIRES DE BÉTERA:

*Bétera el pais més meu. Vicent Partal.

PATRIMONI ARTÍSTIC-CULTURAL: L´HORTA VELLA:

*Caracterización arqueometrica de cerámicas comunes.....

AGRICULTURA:

*Haba de Bétera

LA GUERRA CIVIL I LA POSTGUERRA:

*Beteranos en los campos de Concentración Nazis. Actualizado

BIBLIOTECA:

*Per una nova Psiquiatria.   (L´Hospital de Bétera)

HISTÒRIA: DOCUMENTS HISTÒRICS:

*PETICIÓN DE DOMINGO GÓMEZ SERRANO, EN NOMBRE DE AGUSTÍN ROS, APODERADO DE LA VILLA DE BÉTERA, A FIN DE QUE S.M. CONCEDA ...

Jorge A. Alonso en les xarxes socials